Sunday, July 3, 2016

 kek Carrot moist

1 cawan Tepung gandum**
1 camca teh baking powder**
1/2 camca teh soda bikabonat**
1/2 camca teh garam halus**
1/4 camca teh serbuk kayu manis (serbuk kuih)**
2biji telur gred A
3/4 cawan minyak jagung
3/4cawan gula perang
1/4 parutan lobak merah (perah airnya)
1/2 cawan nanas dalam tin (tos dan cincang)
1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan kacang walnut (cincang halus)



 Cara menyediakan:

  1. Panaskan oven 180c.
  2. Telur,minyak dan gula kacau sekata dalam 5 minit.
  3. Masukkan bahan yang telah diayak (bertanda **) gaul sebati.
  4. Masukkan carrot,nanas,kelapa,kacang walnut. Gaulkan sebati.
  5. Isi kedalam 2 loyang yang sudah digris dengan minyak atau mentega. Bakar pada suhu 160c, 35minit (loyangku jenis cepat panas. Kalau korang guna loyang 9x9 masa bakar adalah selama 50minit
  6. Sejukkan dahulu kek atas jaringan untuk cepat sejuk. Boleh juga setelah sejuk masukkan ke alam peti ais untuk sessi topping seterusnya.

Bahan Topping:
250g Krim Cheese
100g Mentega
1 camca Aisin Vanilla
120g gula aisin (kalau tak ada,blander halus gula pasir dah memadai)

Cara buat Topping cream:

  1. Putar cream cheese dan mentega hingga sebati.
  2. Masukkan aisin Vanilla dan gula halus. Putar hingga gebu dan halus
  3. Apabila kek pertama sudah di letak cream, letak lapisan kedua keatasnya. Ulang sessi menghias, boleh lah korang hias kek korang secantik yang boleh. Ikut suka ya.

No comments:

Post a Comment