1 cawan Tepung gandum**
1 camca teh baking powder**
1/2 camca teh soda bikabonat**
1/2 camca teh garam halus**
1/4 camca teh serbuk kayu manis (serbuk kuih)**
2biji telur gred A
3/4 cawan minyak jagung
3/4cawan gula perang
1/4 parutan lobak merah (perah airnya)
1/2 cawan nanas dalam tin (tos dan cincang)
1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan kacang walnut (cincang halus)
- Panaskan oven 180c.
- Telur,minyak dan gula kacau sekata dalam 5 minit.
- Masukkan bahan yang telah diayak (bertanda **) gaul sebati.
- Masukkan carrot,nanas,kelapa,kacang walnut. Gaulkan sebati.
- Isi kedalam 2 loyang yang sudah digris dengan minyak atau mentega. Bakar pada suhu 160c, 35minit (loyangku jenis cepat panas. Kalau korang guna loyang 9x9 masa bakar adalah selama 50minit
- Sejukkan dahulu kek atas jaringan untuk cepat sejuk. Boleh juga setelah sejuk masukkan ke alam peti ais untuk sessi topping seterusnya.
250g Krim Cheese
100g Mentega
1 camca Aisin Vanilla
120g gula aisin (kalau tak ada,blander halus gula pasir dah memadai)
- Putar cream cheese dan mentega hingga sebati.
- Masukkan aisin Vanilla dan gula halus. Putar hingga gebu dan halus
- Apabila kek pertama sudah di letak cream, letak lapisan kedua keatasnya. Ulang sessi menghias, boleh lah korang hias kek korang secantik yang boleh. Ikut suka ya.
No comments:
Post a Comment